Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

divendres, 1 d’octubre del 2010

La colla de la setmana: Castellers del Riberal

Fitxa

nom: Castellers del Riberal de Baó
ciutat: Baó, Rosselló
any de fundació: 1997
color de camisa: verd
gamma de castells: 7/7'5




Els Castellers del Riberal corresponen a un model de colla bastant arrelat en territoris on la cultura catalana o les seves tradicions paradigmàtiques (castells, sardanes, bestiari i seguici popular, etc) estan poc esteses o són poc conegudes. El model a seguir és el de una associació que unifica sota un mateix paraigües tots els elements que podríem anomenar catalans populars, per tal d'una millor gestió dels escassos recursos econòmics dels que normalment disposen i optimitzar el nombre de persones implicades (Moltes vegades, dintre d'aquestes associacions una mateixa persona pot complir el rol de casteller, diable, geganter, etc.). Algunes d'aquestes associacions són, per exemple, el Casal Virolai de Querétaro (Mèxic), que va donar a llum als Castellers de Querétaro, o en un sentit més recuperacionista-etnogràfic que implantacionista, les agrupacions de La Jonquera i Castelldefels, que van donar cabuda dins les seves estructures als desaparescuts Castellers de l'Albera i als Castellers de Castelldefels.

La que centrarà l'atenció en aquest article, però, serà l'associació Aire Nou de Bao, germen dels verds rossellonesos. Aquesta agrupació es plantejà l'any 1996 la possibilitat d'incloure en el seu repertori d'activitats culturals tradicionals catalanes el Fet Casteller, pel que van entrar en contacte amb gent dels Castellers de l'Albera i Castellers de Barcelona, la primera d'elles considerada fins la seva desaparició colla bessona de l'altra banda dels Pirineus. Després dels primers assajos i actuacions informals, el gener del 1997 es presenten en societat a la plaça de la Font de Baó en companyia dels seus agermanats transpirinencs.

Des d'aleshores, i al vaivé de la política nordacatalana en el seu continu estira i arronsa català-francès, han anat consolidant els set pisos bàsics i alguna joia de gamma alta de set rossellonenca. Els castells més importants aconseguits pels boaters han estat el 4d7a i el pd5ps.

Pàgina web dels Castellers del Riberal: http://www.airenou.cat/castells.cfm

I res més per aquesta setmana. Ja estic carregant piles pel Concurs, un que pot ser històric, així que molt em temo que tindré tema per a rato segons com vagi la cosa. Dit això, recordar, com sempre: Força, Equilibri, Valor i Seny!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada