Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

dimecres, 2 de febrer del 2011

Caosdela 2011 o el simbolisme a la merda

Qui s'hauria imaginat que la temporada començaria tant calenteta! I és que hem trencat el glaç d'aquestes primeries d'any a base de bé. Estic segur que aquestes festes de la Candela seran recordades (i tant de bo oblidades) com les Decennals del caos, amb una munió d'enfaixats, que havia superat qualsevol previsió (des d'un principi es parlava d'un màxim de 7.500-8.000 castellers i al final es veu que vam ser més de 10.000 a la Font de la Manxa), que corrien esvalotats i més perduts que una gamba a la selva pels carrers de la capital de l'Alt Camp. Les Decennals, també, de la polèmica, on diverses colles sembla que es carregaren el simbolisme que es podia llegir en alguna de les accions portades a terme. Però anem a pams.

1. L'alçament de diversos pilars simultanis estava recollit al reglament?

Bé, primer de tot, s'ha de dir una cosa, i és que el reglament de la trobada era de tot menys concret. Tot i això, crec que sobre totes les coses, la Candela és una actuació simbòlica, en la que en l'edició d'enguany no es van respectar cap ni un de tots els simbolismes que em venen al cap. El primer de tot, el fet de que algunes colles féssin més d'un pilar... Bé, crec que la postal hagués estat quelcom semblant al lema "una colla, un pilar, una candela". Perquè? Doncs perquè cada pilar hauria de representar una espelma votiva en honor tant a la Mare de Déu de la Candela, a qui està dedicada la trobada, com als mateixos castells, a qui està dedicat el monòlit que presideix la plaça. Segons m'han arribat algunes veus, és possible que la organització remarqués el fet de que només es podia alçar un pilar per colla, i que les que van fer dos o més ho van fer amb total coneixement de causa de que estaven incomplint les normes. Perquè? Bé, no sóc jo qui ha de dir res, però a l'igual que el cas del que es parlarà més avall, si és cert, les esmentades colles han quedat retratades.

2. Tocava el castell de germanor de les colles de l'Eix?

A veure, jo sóc un gran admirador dels castells de germanor, ja que em semblen el resum més explícit dels ideals castellers (companyerisme, col.laboració cap a un objectiu més elevat, etc.) però s'ha de reconèixer que el diumenge no tocava. O almenys a mi em va semblar raro que quatre colles es treguéssin de la màniga una ronda patillada. Vull dir, si es volia fer un castell de germanor, acte d'altra banda totalment normal i permisible, crec que es podria haver fet en altre moment, com abans de la ronda conjunta general o una vegada fora de la Font de la Manxa. Posats a fer castells de germanor, perquè no fer un 4d7 les colles tarragonines, un 3d7 les vilafranquines o 5d7a les de Barcelona? Per a mi, no tocava.

3. Era lícit l'alçament del 2d8f per part de Castellers de Vilafranca?

I encetem la traca final amb el plat fort del dia. A veure, sobre aquest tema hi han moltes, moltíssimes lectures possibles, cada una influenciada per una o altra font d'informació amb dades contradictòries entre si. CdV es va escudar en presentar un folre a la Font de la Manxa en què les regles ho permetien. I sí és cert que, almenys a l'agenda d'actes de les Decennals posa "castells de fins a vuit pisos" sense especificar quin és exactament el límit. Ara, que a partir d'aquí, almenys jo, s'extreuen unes conclusions. Primer, que és lògic que amb fins a vuit pisos es refereixi a la gamma bàsica de vuit, ergo el castell màxim hauria de ser el 3d8, castell escollit per les dues colles vallenques (algú pensa que si haguéssin pogut fer quelcom de més gran no ho haurien fet?), Minyons i la Jove. També és veritat que plantar un folre a una Candela és un acte poc mereixedor de les paraules "confraternitat" o "germanor" que s'haurien de sobreentendre en un acte com aquest. Per tant, la reflexió (i no sentència) que faig sobre el 2d8f verd és... calia? Tothom sabia, sap i sabrà que a Vilafranca la tenen més grossa. Era necessari rebentar el simbolisme de l'igualitarisme entre colles normalment dispars simplement per fer-se notar? Com  he dit abans, alguns queden retratats no pel que es diu d'ells, sinó pels seus propis actes.

I deixant de banda les polèmiques candeleres, cal dir que en general (menys precisament per a les colles amfitriones) les sensacions que podem recollir de la trobada són bones. Descomptant un o dos incidents sense importància (com la relliscada dels Al.lots a l'hora de fer el pilar a la plaça del Blat), cal valorar molt positivament el nivell assolit per algunes colles tant a principi de temporada (No m'estaré de dir que el nostre 3d8 va quedar que feia patxoca, ja demana a crits un 2 adossat a la rengla) i sobretot, cal valorar la Candela com un aparador per a les colles que han nascut en el últims anys (o que han desaparescut i reaparescut intermitentment) que han aprofitat l'ocasió per a presentar-se davant la resta del Món Casteller. Benvinguts Salats de Súria, Global de Salou, Jove de Vilafranca, Jove de Barcelona, Castellers de Solsona i Castellers de Santa Coloma.

I res més a explicar, pròxima parada: Sant Jordi!

Força, Equilibri, Valor i Seny!!

3 comentaris:

  1. el 2de8f era lícit. Valls sabia que el tope eren castells de 8. I cap altra colla estava preparada per fer-los. Ni minyons, ni la vella.

    ResponElimina
  2. I per què no feien totes les colles un 4 de 6?

    "També és veritat que plantar un 3 de 8 a una Candela és un acte poc mereixedor de les paraules "confraternitat" o "germanor" que s'haurien de sobreentendre en un acte com aquest. [..] Era necessari rebentar el simbolisme de l'igualitarisme entre colles normalment dispars simplement per fer-se notar?!"

    Pesats que sou, collons.

    ResponElimina
  3. Cigaló, crec que hi ha una tergiversació les meves paraules, el que em sembla poc mereixedor de les paraules confraternitat i germanor és un castell folrat, no el 3d8. I que jo sàpiga (i mira que l'escric jo) aquest blog no s'ha fet pesat amb cap colla, o en tot cas amb la Jove i Ganàpies de les quals formo part.

    I perquè no fan tots 4d6? creus que certes colles cuyos nombres no quiero acordarme voldrien anar a Valls a plantar sisos? pensem-hi.

    Agraeixo que t'hagis passat pel meu blog, i espero que en propers articles compartim opinió.

    ResponElimina