Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

dijous, 13 d’octubre del 2011

Parlar de castells no és tan fàcil com semblava...

Demà dia 13 d'octubre a aquestes hores espero estar despullat enmig de la plaça Catalunya o, en el seu defecte, veure com els tendres novatillos ganàpies corretegen entre els coloms esquivant flaixos de guiris. Abans d'aquesta bucòlica estampa hauré hagut de passar una hora tancat a una habitació parlant de castells. I direu: no és el que sempre es fa al bar de sota casa o al sortidor del local amb els companys de camisa? Bé, sí, però aquesta vegada és diferent... 

A principi de curs em van proposar de col.laborar al curs de castellística que imparteix la UAB amb la col.laboració de Ganàpies. Sense pensar-m'ho dues vegades em vaig apuntar, per dos motius: Primer, que m'apunto a un bombardeig (Els que em coneixen ho poden assegurar), i segon, que les parrafades que foto quan algun pobre guiri encerta a preguntar-me sobre els castells són antològiques (Els que em coneixen ho poden assegurar). Per tant, a priori hauria de ser senzill muntar una classe de castells, no?

Una merda

Se'm van donar dos temes dels que prometo haver tret tot el suc possible: El cobriment mediàtic dels castells, entroncat amb l'arrigament dels castells a la societat i el rèdit que aquesta en treu, parlant dels mitjans (escrits, audiovisuals o cibernètics) que cobreixen les diades, del mundillo creat al voltant del món dels castells (Lapinya.cat, Eljoccasteller), etc. El segon bloc parla de la declaració dels castells com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat, a on no podrà faltar una introducció a les polèmiques tractades a l'assemblea de Tarragona, els fitxatges de canalla i la publicitat a les camises.

Anem a pams:

El cobriment mediàtic dels castells:
-Antecedents (I): s. XVIII i XIX
-Antecedents (II): tres primers quarts del s. XX
-Periodisme casteller (mitjans escrits)
-Periodisme casteller (ràdio)
-Periodisme casteller (TV)
-Periodisme casteller (blogs)
-Castells virtuals (Webcasteller, Moncasteller, Lapinya, Eljoccasteller)
-Les revistes de colla (L'Esperidió, L'Aleta, etc.)
-Revista Castells
Els castells com a patrimoni de la Humanitat:
-Què vol dir ser patrimoni?
-Què ha significat? Què ha canviat?
-Polèmiques derivades (fitxatges, publicitat)

A més, material com una comparativa de l'edició del Diari de Tarragona del 24 de setembre del 2011 (5d9fc en portada) i la del Diario Español de Tarragona del 21 de novembre del 1975 (ja us imagineu què surt en portada), exemplars de l'Esperidió, l'Aleta i Revista Castells, etc, a part dels vídeos dels castells patrimoni de la humanitat i el Quèquicom dedicat als castells.

A veure com surt...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada