Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

divendres, 8 de març del 2013

Xerrant a Mataró

Ara que l'activitat estrictament castellera de les colles està sota mínims, amb la matinera Santa Eulàlia i a l'espera del boom d'actuacions al voltant del 23 d'abril, moltes colles aprofiten per programar activitats paral.leles als assajos que ajuden a fer passar, encara que sigui a mitges, aquell mono de castells tan comú en aquestes dates.

És en aquest marc en el qual els Capgrossos de Mataró han organitzat una sèrie de xerrades al voltant de diversos àmbits del món casteller. La segona edició d'aquest acte té com a eix del debat el fenomen creixent dels castells universitaris. I és que el que va començar com un entreteniment entre classe i classe ha donat peu a la creació d'un escenari complex amb més actors a cada dia que passa i que implica al llarg de tot l'any a un gran grup de gent que no sempre prové d'allò que solem anomenar colles convencionals. 

En concret, la xerrada té quatre eixos: Coneixença, organització, valoració i necessitat de les colles castelleres universitàries. Els ponents són en Miquel Bonet excap de colla dels Arreplegats de la Zona Universitària de Barcelona; Guillem del Rey, representant dels Passerells del TecnoCampus de Mataró, Guillermo Soler, representant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya; i jo mateix, Pablo Varona, com a representant dels Ganàpies de la Universitat Autònoma de Barcelona. No saben el que es fan.

Cartell del debat
Font: Capgrossos de Mataró (www.capgrossos.cat)

Així doncs, el debat es centrarà en diverses preguntes:

1. Les colles castelleres universitàries són conegudes? 
Sí, si el qüestionat és casteller o està vinculat a aquest món, però queda molta feina per fer en àmbits no castellers

2. Com funcionen? 
Com qualsevol altra colla castellera, amb alguna diferència relacionada amb el mateix concepte de colla universitària, és a dir, una colla que es renova completament cada quatre anys.

3. Estan infravalorades? 
La opinió de les colles convencionals respecte al món universitari ha millorat enormement els últims anys, però encara hi ha colles que perceben els castells universitaris com una amenaça o que menystenen sistemàticament la seva tasca difusora del fet casteller.

4. Son necessàries? 
Rotundament sí. El món casteller universitari dóna profunditat i visibilitat al fet casteller i el lliga amb una sèrie de valors compartits amb el món acadèmic i juvenil que avui en dia tots els castellers assumeixen com a propis, però que eren gairebé inexistents al món casteller de mitjans del segle XX

Així doncs, si esteu interessats en el tema, esteu convidats a venir a les sis de la tarda del dissabte, dia 9 de març, al local dels Capgrossos, al número 59 del carrer Herrera de Mataró.

Força, equilibri, valor i seny!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada