Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

diumenge, 24 de febrer del 2013

Ara que seguim vius (I): Com abans, Cornudella

... I el 2013 va arribar quan ningú se l'esperava. Amb tothom mirant cap a Mèxic DF per esbrinar si allò dels maies era veritat o la patranya més exitosa de la història d'aquesta pobra Humanitat se'ns va oblidar que el temps seguia passant amb els passos de gegant amb els que ens té acostumats últimament.

I és que el 2013 ja ha arribat, i Déu n'hi dó de què n'hem fet amb els seus dos primers mesos, els castellers!

La primera notícia castellera de l'any va arribar, de fet, dues setmanes abans d'acabar l'anterior. Amb les faixes ja guardades a l'armari, la Coordinadora va decidir acollir els Xics Caleros de l'Ametlla de Mar sota el seu paraigües, creant una nova categoria de colla dins l'organització, la de colla en formació. Poc temps després, ja enguany, als ratllats se'ls sumarien Carallots de Sant Vicenç dels Horts i Encantats de Begues, dues formacions llobregatines que venen a completar l'espès mosaic de la comarca. La última incorporació a aquest grup va arribar fa tot just un parell de dies, i és la dels Brivalls de Cornudella.

El cas cornudellenc és, si es permet, diferent al de la resta. Les altres colles en formació han nascut (o més ben dit, estan naixent) a àrees allunyades de la zona tradicional (Encara que aquest terme comença a estar desfasat) a pobles amb poc o nul contacte amb el fet casteller. Cornudella no. Cornudella de Montsant, un poblet colgat entre les muntanyes que li donen nom, va viure als anys vuitanta la seva particular època mítica castellera. L'any 1976 es fundava Brivalls de Cornudella, de camisa blava, que seria la primera (i única) colla del Priorat, una comarca que, tot i formar part del Camp no havia jugat un paper clau en la Història castellera com les veïnes Valls o Tarragona. 

Al llarg de la seva curta trajectòria es poden destacar dues dates. La primera, l'any 1982, quan la colla va carregar el 3d7, el castell més gran que mai arribarien a assolir, una fita que, pel que sembla, s'ha mantingut en el record dels cornudellencs i ha sigut clau per a què, trenta anys després i en el marc de la celebració del trentè aniversari del fet antics i nous brivalls decidissin tornar a treure els mocadors descolorits dels baguls d'avis, oncles i pares. 

3d7 carregat pels Brivalls de Cornudella l'any 1982
Font: Tarragona 21 (tarragona21.com)

L'altra data remarcable de la Cornudella castellera és el 1979, doncs el quatre de novembre d'aquell any una estrany col.lectiu acompanyaria la colla local a l'actuació. Aquell grup de joves barbuts van actuar sense nom ni camisa, aconseguint carregar a dures penes un pilar de quatre després de que un bàsic de sis quedés en intent. Vint-i-cinc anys després la mateixa colla, ja amb el nom de Jove de Tarragona i camisa lila, tornaria al seu origen per homenatjar els seus padrins. Ells, però, ja no hi actuarien, doncs Brivalls es dissolgué l'any 1985. Ara que els prioratins han tornat seria una gran notícia que la Jove desfés el camí i apadrinés als seus padrins. Seria tancar un altre cercle.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada