Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

dimarts, 21 de setembre del 2010

Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins!!


I ja ha arribat Santa Tecla, la gran festa de Tarragona, el moment en el que les colles, tant tarragonines com la Vella i Vilafranca, cremin tota la pòlvora que queda abans del Concurs. Al llarg dels festivals en honor a la patrona de la ciutat hi han tres grans actuacions, a més de les nombroses actuacions menors que fan les colles col.laborant amb associacions o actes del ritual tecler, com els pilars de l'Entrada del Braç del dia 23 o els que es fan al Metropol a la ja tradicional Marató de Sang. Aquestes tres actuacions són:

Diada de Festes: 19 de setembre, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca. Plaça de la Font.
Aquesta diada ja ha tingut lloc, havent estat d'un nivell més baix que l'esperat per les colles tarragonines (La Jove, de nou amb una casipleta de 5d8 i 3d9f més intents de 4d9f i 2d8f, i Xiquets amb un 5d8c, un 4d8 i un 2d8fc) i una gran actuació per part de la Vella, que sembla que comença a engrescar-se pel Concurs i va descarregar una magnífica tripleta amb pd7f. Vilafranca ha decebut a l'afició i el públic tarragoní, fent una actuació d'aboluts mínims, sense cap gamma extra ni tant sols tirar a plaça el pd8f ni el 2d9fm. Així honoren els lagartos a les colles amfitriones del Concurs de Castells en la diada gran de les Festes...

Diada de Santa Tecla: 23 de setembre, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Plaça de la Font.
La diada central de les festes de Santa Tecla, amb la pressència de totes les colles tarragonines, on la Jove intentarà revalidar la tripleta arbocenca, Xiquets intentarà donar tot el màxim de si com puguin després de la desfeta del diumenge passat i tant Serrallo com Sant Pere provaran els seus castells límit de gamma alta de set en honor a la mare dels tarragonins.

Diada de la Mercè: 24 de setembre, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Plaça de les Cols i Pla de la Seu.

Sense dubte, un dels actes per honorar la patrona més espectaculars del ritual tecler. Després de l'actuació ordinària, les colles es preparen per encarar els pilars caminants, els de recorregut més llarg, difícil, costerut i tortuós de tots els que es fan a Catalunya i de ben segur al món. Arrencant des de la Plaça de les Cols, els pilars pugen un a un tots els graons de les escales del Pla de la Seu, per inmediatament girar i encarar la baixada dels mateixos. Una vegada al punt de sortida un altre cop, els pilars comencen el descendiment del Carrer Major, travessant la Part Alta de punta a punta, arribant a la Baixada de la Misericòrdia, molt relliscosa i amb un desnivell impressionant, a més amb el component de que dibuixa dues corbes consecutives de 90º. Una vegada al carrer Portalet, entra a la Plaça de la Font i continua per la llarguíssima plaça fins les escales de l'ajuntament, on puja els tres graons i saluda a la plaça, essent aleshores alçada l'enxaneta al balcó consistorial. Simplement bestial.

Així que ja sabeu, si voleu gaudir de les festes més castelleres, no dubteu i veniu vosaltres també a dedicar-li a Santa Tecla un: Força, Equilibri, Valor i Seny!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada