Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

dilluns, 17 de gener del 2011

Calma chicha

Calma chicha:
Estado del mar en que el aire está en completa quietud.

Doncs és com jo definiria el període, al que se li han posat noms com "la travessera del dessert" o "pretemporada a la castellera", el quan estem a punt de deixar enrere. I enguany, com cada deu, una mica abans del que estem acostumats per aquestes latituds. I és que falten poc més de quinze dies per la (si considerem Sta. Úrsula, Sta. Tecla i St. Fèlix com les Diades Mare) Diada Àvia, la que tradicionalment aplega a totes les colles castelleres existents (cosa que evidentment en èpoques recents és logísticament impossible -imagineu-vos el cost de portar Lo Prado o Shanghai a Valls!-, tot i portar almenys totes les dels Països Catalans) i que aquest any es presenta com una de les més interessants dels últims temps. A la diada precedent a la gran concentració, on solament actuen Vella i Joves, espero i desitjo poder veure un renaixement de les dues colles més malferides en l'orgull de la passada temporada que demostrin a tot el món casteller de vigílies a terres vallenques que, si bé aquest any no hi ha Concurs, lluitaran mossegant coll de camisa per Sta. Tecla, St. Fèlix o el Mercadal.

De la diada del dia següent? Tots esperem primerament bones actuacions per a tothom, per recarregar piles anímiques davant una llarga temporada començant-la amb bon peu i bona alçada, i després que les colles nascudes en els últims anys (Global de Salou, Jove de Vilafranca, Jove de Barcelona i Solsona) hagin confirmat, segons sembla, la seva assistència, se'ls desitja a tots ells una bona posada de llarg de la millor manera.

I més en clau local? Doncs no ha estat un temps de calma chicha per a les colles tarragonines, precisament! Totes i cada una de les colles tarragonines han renovat junta i/o directiva. Jordi Vidal, Antonio Sànchez, Teresa Alcoverro i Albert Grau són els nous presidents dels blaus, ratllats, verds i liles, respectivament, mentre que de caps de colla solament n'hi haurà (almenys de moment) dos de nous, dos castellers mítics per a les seves colles respectives: En Jordi Sentís, històric casteller de la Jove que agafa les regnes dels de Cós del Bou després de la renúncia de Jordi Crespo al timó dels baietes, i Josep Maria Pascual "Paski", que a partir d'ara comandarà els cooperativistes.
Un detall que m'agradaria remarcar, per curiós, és el seguiment que estan portant a terme els mitjans de comunicació (locals i no tant locals) sobre els canvis als despatxos i banquetes tarragonines. Tant El Punt, referent en periodisme casteller de qualitat des de ja fa molt, com el diari digital Tarragona21.cat, a més de Tarragona Ràdio (tristament, no sobta l'absència de l'anomenat Diari de Tarragona, que de tarragoní té el que l'Albert Blay de bon folrista-per a més informació, vegeu el blog dediadaendiadalila-) i d'altres mitjans de menys tirada s'han anat fent eco dels diferents affaires ocorreguts a l'òrbita tarragonina des de Sta. Úrsula, com la candidatura de Sentís a cap de colla de la Jove i la seva posterior elecció, l'encertada decisió de Ridley Scott d'incloure al seu futur film la història de la Virgínia, les eleccions al Serrallo i a Xiquets i la problemàtica dels primers sobre el seu local ara que el POUM s'està a punt d'aprovar. Cal destacar que el Diari va publicar la seva última notícia de castells a mitjans de desembre, això sí, era un recopilatori de les notícies de l'any amb Vilafranca com a protagonista. Això és tarragonisme i no lo del Mou-te!

Resumint, que l'any 2010 i el que portem del següent ha servit per a convertir els castells en una font d'interès inusitada fins fa poc. Veurem d'aquí a poc una Sara Carbonero menjant els morros al cap de colla vilafranquí (o vellaco, mai se sap) quan alci per vuitena vegada sobre el seu cap la piràmide? Veurem a les televisions locals retransmetent els assajos (entrenos en el cas de la Jove de Barcelona) de les colles i comentant l'estat psicològic del terç?
S'obre la porra.

I per últim, el vídeo de la Virgínia!


Res més fins el 31 de gener! i recordeu: Força, Equilibri, Valor i Seny!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada