Churchill va dir que es va necessitar sang, suor i llàgrimes per guanyar la IIa Guerra Mundial. A Catalunya plorem, suem i ens dessagnem cada diumenge a plaça per poder tocar, encara que sigui un segon, el cel de cadascú.

dijous, 26 d’agost del 2010

La colla de la setmana: Castellers de la Sagrada Família

Fitxa

nom: Castellers de la Sagrada Família
ciutat: Barcelona, districte de l'Eixample, barri de la Sagrada Família
any de fundació: 2001
color de camisa: verda
gamma de castells: 6'5/7


 
Els Castellers de la Sagrada Família són els benjamins de les colles barcelonines, la majoria de les quals nasqueren durant el boom casteller de finals dels anys '90. Com moltes altres colles de casa i forànies, tot va començar amb la reunió d'un nombre reduït de castellers d'altres colles veïns del barri que, en un moment donat, decidiren apostar per crear una colla pròpia (en això, comparteixen molt amb la història fundacional dels CSPiSP). Amb l'ajuda de veïns castellers i profans, poc a poc s'anà muntant una colla que, prenent la plaça Gaudí (la que hi ha a la dreta de la SF mirant a Collserola) com a base, han anat poc a poc i sense no pocs entrebancs en la seva curta història consolidant el model de colla de barri que solament ha proliferat a les dues grans ciutats catalanes. La temporada passada va debutar al Concur7 i va fer les seves primeres sortides internacionals.

La filosofia de la colla, seguint el model de colla petita (sic), està basada en un nucli molt fort  i unit i un nombre variable de castellers "fluctuants", per dir-ho així. A grans trets, funcionen com una gran família, amb un nucli amb uns llaços molt estrets, amb membres tangencials que entren i surten i que relacionen la colla amb d'altres "famílies": gegants, bèsties de foc, associacions, etc. Aquesta interrelació és la que permet que les colles sobrevisquin. Fent un símil amb l'Internet, aquesta xarxa serveix per a què tot i que alguns enllaços es trenquin, sempre hi hagi d'altres que puguin aguantar.

Quin pot ser el sostre de la colla? Bé, primer de tot, no serà per poca demografia que els CSF facin castells bàsics de 7. Si s'aconseguís movilitzar un nombre més gran de veïns de la SaFa, qui sap si no estaríem parlant de, potser no un cas Sants però sí un Gràcia? El que ha de comptar és no acabar convertint-se en un cas Sarrià (Colla desapareguda en l'actualitat). I no solament a veïns de l'Eixample. Tant d'Horta com de Nou Barris o Sant Martí poden venir potencials nous castellers (evidentment, fins l'aparició dels Castellers de Nou Barris que, temps al temps i pels meus collons, acabaran existint xD).

Per tant, des d'aquí faig una crida a tot aquell veí de Barcelona que vulgui participar activament en les festes majors de la ciutat (La Mercè i Sta. Eulàlia), que vulgui fer ciutat, fer barri, que s'apropi al local dels CSF (a prop del Sant Pau) i que faci, encara que sigui, pinya. I de pas, que saludi a una castellera de tronc que es diu Júlia.

Pàgina web dels CSF: http://www.castellersdelasagradafamilia.cat/

Sort, salut i recordeu: Força, Equilibri, Valor i Seny!!!!

1 comentari: